GWSW Ontologie  -  Module Gemalen


 heel woord

Gegevenswoordenboek Stedelijk Water

Module Gemalen


Het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) is een ontologie, een speciale datastructuur die systemen (stelsels) en processen op het gebied van stedelijk waterbeheer beschrijft.
Het GWSW is een open datastandaard volgens het linked data principe die door Stichting RIONED namens de sector is ontwikkeld. Het is onderdeel van het Semantisch Web en is gemodelleerd in RDF/RDFS/OWL-2.

Via deze website kunt u de inhoud van het GWSW in detail raadplegen. Voor meer informatie over het project GWSW, zie https://www.riool.net/gegevenswoordenboek-stedelijk-water .


Deze module wordt in drie vormen getoond (zie ook de menu-items bovenin deze pagina):

  • Soorten - Toont de soortenboom, opgebouwd uit GWSW-concepten die een soort (klasse) zijn.

  • Samenstelling - Toont de samenstelling van de GWSW-concepten (de deel - geheel relaties).

  • Collecties - Toont de deelverzamelingen van GWSW-soorten en "individuals" daarvan.

In dit document vindt u een beschrijving van deze module:

GWSW-Gemalen Beschrijving (pdf)

Deze module in compacte (spreadsheet) vorm:

Concepten (csv)

Soorten (csv)

Samenstelling (csv)Hoe gebruikt u deze website?

Gebruik de menu-items bovenin de pagina om te wisselen tussen de hoofdelementen van de website. De gegevensopbouw staat telkens, in de vorm van een boomstructuur, in het linker deelvenster.
Met de knop "vouw open" maakt u alle concepten binnen de boomstructuur zichtbaar, door nogmaals te klikken wordt de boomstructuur ingevouwd.
De boomstructuur kunt u ook in-/uitvouwen per item. In de soortenboom vindt u bijvoorbeeld onder "Fysiek object" de soorten "Stelsel", "Leiding" en "Put". Dat zijn de top-concepten binnen een afvalwatersysteem.

Gebruik de zoekfunctie rechtsboven op de pagina's om GWSW-concepten te zoeken. De ontologie wordt doorzocht op de volgende concept-eigenschappen:

  • Concept-naam

  • Vertalingen

  • Synoniemen

  • Coderingen

  • Onderscheidende kenmerkenMeer doen met het GWSW

Wilt u ondersteuning bij toepassing van het GWSW in uw werkomgeving? Dan kunt u contact met ons opnemen of te rade gaan bij één van de daarvoor opgeleide GWSW-adviseurs. Raadpleeg dan https://www.riool.net/gwsw-ondersteuning-beschikbaar.

Andere links voor het gebruik van het GWSW zijn:


Ontwikkelen: Voor inhoudelijke opmerkingen en verbetersuggesties gebruiken we de applicatie Webprotégé.
Het icoon bij een GWSW-concept (rechtsboven op de pagina) brengt u rechtstreeks bij dat concept in Webprotégé. De applicatie vraagt wel eerst om aanmelding, u kunt daarvoor een eigen account aanmaken (met de knop rechtsboven op de inlogpagina) of de algemene inlognaam "gast" met wachtwoord "gast" gebruiken. Inloggen met een eigen account heeft wel de voorkeur, dan wordt automatisch uw naam gekoppeld aan het commentaar.
Webprotégé is ook direct aan te roepen via https://review.gwsw.nl/webprotege, dan is alleen de inlog als "gast" mogelijk.


Toepassen: Uw eigen dataset kunt u onderhouden, ondervragen (ook met een GIS) en valideren via https://apps.gwsw.nl


Grafisch presenteren: De applicatie GWSW Geo levert grafische presentaties van de GWSW Datasets, de relevante links voor GWSW Geo:


GWSW versies

Het nu geldende GWSW is versie 1.4 (per 1 januari 2018). Vorige versies van de modulecombinatie GWSW-Totaal zijn en blijven bereikbaar. Bijvoorbeeld, versie 1.3.2 vindt u op het adres https://data.gwsw.nl/1.3.2/totaal .


Contact

Suggesties en vragen ontvangen wij graag via gwsw@rioned.org .